Bal arılarının başlarının üstünde üç ve her iki yanında birer tane olmak üzere toplam beş gözü vardır. Bu gözlerin farklı rolleri vardır; iki bileşik göz, arıların yiyecek bulmasına ve yırtıcılardan kaçınmasına yardımcı olurken, basit gözler gezinmelerine yardımcı olur.
Çoğumuz bir bal arısını zihnimizde canlandırabiliriz. Bunun sonucunda bir sınavda “bir bal arısının kaç gözü vardır” sorusu sorulsa, muhtemelen iki gözü olduğu yanıtını veririz.
Bal arısının başının yanlarında iki büyük belirgin göz vardır. Ama aynı zamanda diğer ikisi arasında başının üstünde üç tane daha gözü bulunur. Yakından bir fotoğrafa bakmadığınız sürece bu üç küçük gözü fark etmeniz pek olası değildir. Bu yöntemle bile gözleri görmeniz çok zordur.
İki büyük göz, bileşik gözler olarak bilinirler. Bunlar böcekler arasında yaygındır. Tek bir büyük göze yerleştirilmiş çok sayıda küçük mercek vardır. Bu bireysel lensler ommatidyum olarak bilinir. Bal arısı işçilerinin her gözünde bu lenslerden yaklaşık 5.500 adet bulunurken, erkek arılarda yaklaşık 10.000 adet bulunur. Bunun nedeni çiftleşecek bir kraliçeyi bulmak için daha iyi bir görüşe ihtiyaç duyması olabilir.
Bu merceklerin her biri ışığı ayrı ayrı alır ve işler. Mercekten geçerken bir noktaya odaklar. Daha sonra gözün ne gördüğünü beyne bildiren elektrik sinyallerine dönüştürülmek üzere ommatidyumun çeşitli bölümlerinden aşağı gönderir.
Bal arılarının gözleri lenslerin yanı sıra bir dizi küçük tüyle kaplıdır. Ommatidyum arasında büyürler. Bu tüylerin kesin nedeni hala belirsizdir. Ancak en yaygın teori, polen toplamaya ve onu lenslerden uzak tutmaya yardımcı olmalarıdır. Bal arıları, vücutlarından topladıkları tüm polenleri düzenli olarak fırçalar ve gözlerinden fırçalamayı da içeren polen torbalarına atarlar.
Üç küçük göz, ocelli olarak bilinir. Bunlar bileşik gözlerden ziyade tek lensli gözlerdir. Üstelik arının iki birleşik gözünün arasında, başlarının üstünde üçgen şeklinde düzenlenmiştir. Bunların arıya yön bulmada yardımcı olduğu düşünülür, böylece ona rehberlik etmek için güneşin konumunu kullanabilir.