Bu yazımızda bal bozulur mu, ne gibi değişikliklere uğrayabilir, evde nasıl saklamalıyız gibi soruları cevaplamaya çalışacağız.
Balın hiçbir koşulda bozulmayacağı gibi yanlış bir inanış olsa da bal belirli koşullarda bozulabilmektedir. Balda doğal olarak ve çok az miktarda bulunan bakteriler, mantarlar ve küflerin insan vücuduna herhangi bir zararı olmaz. Ancak bal eğer hava alan bir kavanozda tutuluyorsa ve dışarıdan farklı bakteriler bala nüfuz ederse bal bozulabilir. Ayrıca balın havayla temas etmesi, baldaki su oranını artırabilir ve bu da fermantasyon riski ortaya çıkarır.
Bal yanlış depolandığında mikroplara karşı direnç gösterme özelliğini yitirebilir. Bu da balın sağlığa yararlı özelliklerinin yok olmasına neden olur. Dolayısıyla balı doğru şekilde depolamak sağlık açısından da önem taşımaktadır.
Doğru şekilde saklandığında bile balın kristalize olması mümkündür. Kristalize olması balın bozulduğu anlamına gelmez. Kristalize olmuş olan balın rengi açılır, daha opak hale gelir ve taneler oluşabilir. Kristalize olmuş gerçek balı güvenle tüketebilirsiniz.
Özellikle yanlış ısılarda muhafaza edilen ya da buzdolabında saklanan ballarda kristalleşme gözlenir. Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır ve baldaki şekerlerin sıvı halden katı hale geçmesi olarak tarif edilir. Böyle bir durumda bal kavanozu ılık su dolu bir kabın içerisine konmalı ve kristaller çözünene kadar karıştırılmalıdır.
Balı fermantasyon oluşturabilecek birden fazla durum vardır. Bunlar: